Пластична хирургия за милиони

Как частна болница в едно софийско село се оказа сред най-добре финансираните от държавата? Източва ли се Здравната каса с фалшиви диагнози?

Две болници делят една сграда в Пирдоп – частна и общинска. И докато общинската е пред фалит, частната с основна дейност – пластична хирургия, е на челно място по усвояване на пари от НЗОК.

По темата

Преди две години Ивайло пада от колело и влиза по спешност, но не в общинската, а в частната болница за пластична хирургия и ортопедия.

"Имаше некървяща рана. След три дни се наложи рентгенова снимка. Нямаше счупване. През тези три дни той не беше в болница", разказва майка му. 

По документи обаче на детето е правена пластична операция и е лежало три дни в болницата.

Пет дни в частната болницата и пластична операция на рана на крака са записани и в документите на Крум Луков.

"Никаква операция не ми е правена", заявява пациентът. 

От болницата отричат да са правили злоупотреби и твърдят, че няколко бивши служители ги злепоставят. Пациентът Луков пък не помнел операцията си.

"Човекът явно има загуба на памет и той не помни че имал 40 минутна операция? – човека е възрастен има др придружаващи заболявания които нямам право да коментирам. Вероятно споменава д-р Йорданов защото той отново участва в колегиума", обяснява д-р Катрин Крахтова, управител на МБАЛ "Скин Системс". 

А случaите не са изненада за д-р Стефан Рохов - бивш началник на хирургията на общинската болница и доскоро лекар в частната болница.

 
"Може да се направи така, че Касата да плати малко повече отколкото в една обща хирургия. Тоест да се напишат добре историите на заболяването и да мине за пластична операция", казва д-р Стефан Рохов, бивш лекар в частната болница. 

От здравната каса направиха светкавична проверка на нашия сигнал. Резултатът – нарушения няма. Посочват, че не са плащали за лечението на 10-годишния Ивайло. А за възрастния мъж са отпуснали 883 лева. Любопитен детайл е, че настоящият подуправител на здравната каса Иванка Кръстева e бивш адвокат на частната болница. Това потвърди и шефката на частната болница.

По данни на Касата частната клиника по пластична хирургия получава от държавата втория по големина бюджет за София-област. А от 2014-а досега изплатените пари по клинични пътеки от Здравната каса са увеличени в пъти. От милион и половина лева за две години стават три милиона.

От частната болница обясниха че през 2016-а от там са минали над 5 хиляди пациенти. 2 хиляди от тях са били лекувани във филиала в Пирдоп.

Повече по темата гледайте във видеото.