Иван Тотев е обвинен за извършено престъпление по служба

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на Община Пловдив Иван Тотев. Магистратите счетоха за основателни твърденията на обвинителите от Софийската градска прокуратура и не прие доказателствата, представени от защитата на обвиняемия. 

По темата

Мотивът съдът да го острани от длъжност е, че има опасност той да попречи на разследването, което в момента се води срещу него. 90% от свидетелите, които тепърва предстои да бъдат разпитани, са общински служители и са на пряко подчинение на градоначалника. Имало опасност той да им повлияе, за да променят те показанията си. 

Иван Тотев запази пълно мълчание.

Кметът е обвинен за извършено престъпление по служба, ощетили общината в размер с 1 млн. лева. 

Решението на Окръжния съд в Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок. 

Адвокатът на Тотев Красимир Елдъров заяви, че обжалване ще има. Делото ще се гледа на 24 януари в Апелативния съд в града под тепетата.  

Кметът от днес е в едномесечен отпуск, за да не пречи на разследването. Този мотив използва защитата, за да поиска отстраняването му да бъде отложено с 30 дни. 

Според прокуратурата, подписвайки поръчката за строежа на зоопарка, кметът е знаел, че ощетява общината и нарушава Закона за обществените поръчки.

За да подкрепят Иван Тотев, в съда дойдоха всички районни кметове и симпатизанти на ГЕРБ.

"Не сме казали, че нашият кмет е безгрешен. Не сме казали, че човекът, който управлява града, е безгрешен. Но да се превръща работата в някакво обвинение... Не мисля, че е редно", коментира кметът на район "Тракия" Костадин Димитров. 

А обвиненията срещу кмета не спират. Депутати от Патриотичния фронт го уличиха, че е допуснал финансови злоупотреби при строежа на многофункзционалната спортна зала “Колудрума“, за която бяха похарчени 49 млн. лева. 

"Констатирано е, че от 13 процедури три са неправилно проведени. Те са на стойност 7,7 млн. лева", обясни Атанас Петров от Патриотичния фронт. 

За въпросните злоупотреби партията ще сезира главния прокурор още във вторник.

Репортер: Благой Бекриев