Подготвят се промени и в самия изпит

По темата

За първи път матурите ще се проверяват дистанционно. Идеята е на образователното министерство и вече е тествана при изпитната сесия миналата есен.

По-бързо, по-лесно и по-качествена да бъде проверката на матурите – това е целта на експертите. Идеята е зрелостният изпит да бъде проверяван от оценителите дистанционно онлайн.

Преписването пък ще се бори като зрелостният изпит ще бъде разделен на модули.

Правилата сега: писмените работи на учениците отиват в специален център за проверка в София.

Новата идея е след сканирането всяка писмена работа да бъде качена в система на образователното министерство. А от там да отива при проверяващите онлайн. Всяка работа ще бъде оценена от двама души.

„Така не виждаме първия проверител какво е направил, а това от една страна е хубаво, защото е обективно”, коментира оценителят Елина Щерионова.

Тя поставя оценки на зрелостниците не само преди матурите, а и след тях. Оценител е от 2009 година. Преподава български език в Испанската гимназия.

Миналата есен участва за първи път в онлайн проверката на матурите.

„Електронното оценяване дава възможност да видим само една задача, можем да слагаме знаци, можем да приближаваме работата на ученика”, обясни Щерионова.

„За да няма притеснения всеки един учител ще получи код, който да използва точно за ДЗИ, за да осъществи тази проверка във време, в което на него му е удобно”, обясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

И за да бъдат в крак с технологиите  учителите може да проверяват писмените работи дори от дома си.

Другата идея е разделянето на матурата на модули. По БЕЛ например първият ще бъде един час, след това почивка. Вторият ще е още един час и след него отново ще има почивка, при която кандидатите ще могат да излизат. За писането на текст ще имат два часа.

„За всички предмети продължителността ще бъде различна в зависимост от спецификата”, обясни зам.-министърът.

Възможно е да има и различни варианти на задачите в една и съща класна стая.