НЗОК иска да спре идентификатора в аптеки и при личния лекар

Крачка назад за въвеждането на пръстовите отпечатъци в аптеките и при личните лекари. Новоназначеният подуправител на Здравната каса Димитър Петров ще опита да отмени намерението на вече бившия здравен министър Петър Москов.

Тепърва, обаче ще се проверява, дали законът го позволява. Аргументите против чекирането с пръстов отпечатък в аптеките и при личните лекари са, че системата няма да издържи технически и че ще се образуват опашки. 

По темата

Междувременно, Върховният административен съд обяви, че регистрирането с пръстов опечатък в болниците засега остава. Тепърва обаче се очаква съдийското решение дали регистирането е законно или не. 

Системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година. За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум “Стемо Гама Консулт" 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.