Търсят се начини системата да отпадне

Пръстовите отпечатъци най-вероятно ще отпаднат като вход за болниците. Служебният здравен министър Илко Семерджиев категорично се обяви срещу новата система за регистрация в лечебните заведения.

По темата

Тепърва обаче ще се решава как законово идентификаторът да бъде отменен. Плановете са вместо него, в болничните заведения да се влиза със здравна карта. 

Според новия екип на Здравното министерство въвеждането на пръстовите отпечатъци не е довело до икономии, както твърди старото ръководство. Разчетите на Националната здравноосигурителна каса показвали, че няма спад на разходите, а дори напротив. 

Междувременно Върховният административен съд обяви, че регистрирането с пръстов опечатък в болниците засега остава. Тепърва обаче се очаква съдийското решение дали регистирането е законно, или не. 

Припомняме, че системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година. За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум “Стемо Гама Консулт" 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти. 

Така служебният здравен министър Илко Семерджиев влезе в задочна война с предшественика си Петър Москов, като оспори и други негови решения.

Вече трети месец всички медицински грижи,които получаваме в болница, се регистрират с показалец.

„Има много възрастни пациенти, при които много трудно се взема и сме имали случаи, в които по половин час сме вземали”, обяснява Диляна Маринова, мед.сестра в МБАЛ - Хасково.

Потърпевши от забавянето били не само пациентите. 

„Всичко това създава допълнително натоварване на персонала. Какво да прави - да лекува ли, да чекира ли, на визитация ли да минава?”, пита д-р Георги Гелов, директор МБАЛ-Хасково.

Освен минуси, системата с пръстовите отпечатъци имала и плюсове.

„Спад на фалшиви пациенти”, обяснява д-р Даниела Георгиева, управител на частна болница в Бургас.

Въведена с цел да спре теча в здравеопазването, системата с пръстовите отпечатъци, се оказала неефектива, твърдят новите управляващи.

„Заявени са по 1 млн. лв. икономии на ден, но истината по данни на НЗОК е друга. Никакви 15 млн. не са спестени, разходите са увеличени”, твърди Илко Семерджиев.

И явно бивш и настоящ министър разполагат с различни данни от Здравната каса, защото справката на Петър Москов показвала спад на разходите.

Според служебния екип на министерството ведомството било в безпорядък.

„Никога в тази система не е имало такъв нормативен хаос”, смята Семерджиев.  

„Това са тезите, които БСП и ДПС развиваха 2 години за нормативен хаос”, отговори бившият министър Петър Москов.

За да сложи ред, новият министър възнамерява да реформира реформата на предшественика си. Започва с отпечатъците.

„Ние сме категорично против тази система и го заявяваме ясно, разбира се, няма да постъпваме така, както е правил предишния екип - да самоуправстваме с власт”, заяви Семерджиев.  

Решението било в електронната здравна карта.

„Не е само наша тази концепция , а на всички предишни екипи, с изключение на последния. Необяснимо защо беше направен завой, така че дойде време да поправим и тази грешка”, заяви още Семерджиев.

„Да кажа, че картово решение означава, че някой някъде подготвя някоя фирма да спечели за около 70 млн. лева за картова идентификация”, отговори Москов.

И понеже най-важно било върховенството на закона, в следващите дни ще се търсят варианти как  отпечатъците да останат в историята и то по правилата.