Големият треньор по вдигане на тежести си отиде на 85-годишна възраст

Емблематичният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев е починал тази нощ на 85-годишна възраст. В последните години той беше в Германия при дъщеря си.

Иван Абаджиев е бил няколко дни в кома и е починал в германска клиника преди смяна на клапа на сърцето. Той е претърпял подобна интервенция преди няколко години, а състоянието му най-вероятно се влошило заради лаймска болест, причинена от ухапване от кърлеж през 2015 г., пише "24 часа". Инфекцията е овладяна от медицински екип в България, а след това легендата на българските щанги заминава при дъщеря си в Германия, където продължава да се възстановява.

Заради огромния си принос Абаджиев е наричан Папата на щангите. От 1969 г. той е треньор на националния тим на България, като е начело с прекъсвания около 30 години. Под негово ръководство нашите състезатели печелят редица отличия от световни първенства, както и на олимпийски игри. Незабравими остават игрите в Мюнхен през 1972 г., когато българските щангисти печелят първите си олимпийски отличия – три златни и три сребърни медала.

В годините под вещото ръководство на Абаджиев българският отбор достига до 12 медала от надпреварата под петте преплетени кръга, 57 от световни първенства и 64 от европейски шампионати. Иван Абаджиев бе удостоен с орден „Стара планина-първа степен" през 2013 г.

Министерството на младежта и спорта изрази съболезнования на семейството и близките на Иван Абаджиев.

„България загуби един изцяло отдаден на спорта специалист, под чието ръководство нашите състезатели по вдигане на тежести са спечелили повече от 100 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства. В тези изпълнени със скръб и болка мигове Министерството на младежта и спорта ще подпомогне семейството на Иван Абаджиев, за да бъде изпратен достойно в последния си път най-добрия български треньор за изминалия век”, заявяват от ведомството.

Поклонението ще се извърши на Националния стадион „Васил Левски“. Датата и часът ще бъдат обявени допълнително.

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования на семейството и близките на Иван Абаджиев.

„Прощаваме се с едно от емблематичните имена на българския спорт. Заслужено обявен за треньор на България за XX век, Иван Абаджиев, световният вицешампион и дългогодишен ръководител на националния ни отбор, подготвя забележителните 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиони. През годините негови състезатели подобряват над 450 световни рекорда. Той отдаде целия си живот на любимия спорт и записа името си в историята на треньорската професия. Поклон пред паметта на Иван Абаджиев“, заяви държавният глава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.