От правосъдието проговарят, уволненият ги обвинява в лъжи

Скандалът около забраната за гласуване в чужбина продължава. От правосъдното министерство дадоха дългоочаквано изявление за спорните текстове. От него стана ясно, че вина, според тях носи само служителят Любомир Талев, който вече беше уволнен.

Сънародниците ни, които се прибират от чужбина, да могат да гласуват на избори, но само ако са живели три месеца преди това в България. Така звучеше публикуваният вариант на проектозакона, който предизвика скандал. От министерството твърдят, че не са имали това предвид.

По темата

„На никой етап от обсъждането на законопроекта не е стоял въпросът за отпадане правото на гласува на българите, живеещи на територията на ЕС”, коментира зам.-министърът на правосъдието Деница Митрова.

„Категорично не е вярно. в срещата с участието на президента се постави този въпрос, но г-н Иво Христов каза, че ако се въведе уседналост и за ЕС - ще се допусне да гласуват и българските турци в Германия”, заяви Любомир Талев,  бивш директор на дирекция в Министерство на правосъдието.

Засега от името на Президентството остава само писмената им позиция от снощи - че президентът е действал в защита на суверенитета на  България, заради засилващи се опити за вмешателство в изборния процес. И този проблем може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността  и независимостта на българската държава. Закони, които се приемат от Народното събрание. С личен коментар обаче излезе заместникът на Радев - Илияна Йотова. 

„Всеки гражданин, който има българско гражданство и документи, има равни права... и никой няма право да му ги отнема”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Междувременно стана ясно, че президентът Румен Радев е изискал от ЦИК подробна справка за всички българи, гласували в чужбина от 2009 година насам. Това е станало чрез писмо от главния секретар Димитър Стоянов, потвърдиха за нова от Централната избирателна комисия. А споровете по документа между правосъдното ведомство и бившият им вече служител продължават.

Репортер: Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.