Засега не е ясно колко време ще продължи кризата в града

И по празниците продължава да е в сила забраната за ползване на водата от чешмите за пиене и готвене в Хасково. Стойностите на уран остават завишени дори и след спирането на кладенците, където първоначално беше отчетено опасното замърсяване. 

По темата

Първите шест водоноски вече са разпределени в Хасково. Те дойдоха от Кърджали с чиста вода и се намират на възлови места, като старчески домове, детски домове и болници, както и в два от жилищните квартали. Засега желаещи да пълнят вода от тях няма, но проблемът със забраната за водата за пиене и готвене е сериозен.

Водата от чешмите в Хасково се оказа годна само за миене ден, след като институциите обявиха, че проблемът с урана е решен, а кладенците са спрени. Оперативният щаб в града реши, че вода ще се доставя с водоноски.

Първите, които бяха доставени от военното поделение, все още се подготвят. В късния следобед от Кърджали пристигнаха други шест, които вече са из града.

Хората искат обяснения, а бизнесът е изправен пред дилемата дали да спре работа, или да вдига цените. Много сериозен е проблемът в промишлените предприятия, които нямат собствени водоизточници. Институциите търсят дълготрайни решения.

Здравните власти продължават да твърдят, че рисковете за здравето на хората са минимални. Очакват се окончателни резултати от пробите, които да покажат точното количество уран и алфа активност във водата.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.