Северозападът - място, забравено от Бога

Населението у нас продължава да намалява и застарява, като темповете на тези негативни тенденции се забързват в последните години. През 2016 г. сме се стопили с близо 52 хил. и според официалната статистика към края на декември у нас живеят 7 101 859 души.

Данните са на Националния статистически институт, а прогнозите – мрачни: Най-късно през 2020 г. българите официално ще бъдат под 7 млн. души, което не се е случвало от годините около края на Втората световна война. 

По темата

Друга трайна демографска тенденция е застаряването на населението. Почти 21 на сто от хората са на над 65 години, като този процент се увеличава всяка година. По региони  картината е дори още по-тревожна. Във Видинско вече 29 на сто от населението е в третата възраст. В област Габрово ги гонят с 28 на сто, а в Кюстендил и Ловеч - с по 26.4%. На другия полюс са столицата, където възрастните хора са най-малко - 17 на сто, и Варна – 18% от населението.

И към най-тъжните цифри от статистиката показващи абсолютно обезлюдяване. Без нито един жител миналата година са 157 населени места, като най-много са в областите Габрово, Велико Търново и Кърджали. Броят им също се очаква да расте, защото в други общо 1148 населени места живеят между 1 и 50 души.

На Велика Събота сега ще бъдем в едно от тези села, за да видим колко души ще посрещнат Великден. Отиваме в северозападното село Ба̀лювица, община Берковица, област Монтана.

Какво разказват жителите на селото, гледайте във видеото.

Репортер: Биляна Борисова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.