От Фонда за лечение на деца в чужбина бавят изпращането ѝ в клиника в Германия, твърдят родителите

Малката Габриела от София е само на две години и половина, а тежи малко над 5 килограма. Високо е само 73 см.

„Бременността ми премина нормално, проследена е. На първата фетална морфология лекарят не видя нищо притеснително, но след това той видя физическо изоставане на плода”, разказа в предаването „На кафе” майката на Габи.

Лекуващият лекар на детето д-р Елена Лазарова, детски гастроентеролог, насочва родителите към консултация с един от водещите световни експерти по детско хранене и метаболитни заболявания в Мюнхен, където вижда надежда за по-точна диагностика и лечение на детето.

Родителите подават документи във Фонда за лечение на деца в чужбина, но одобрението оттам се бави, твърдят те.

"На два пъти нещата с фонда почти стигнаха до одобрение, но постоянно ни искат нови становища, нови консултации, още документи и сведения”, разказаха родителите. Те споделиха още, че дори са се срещнали с новия директор на фонда, но трябва да подадат документи наново. „Все още нямаме решение или обаждане", разказа майката Борислава.

Тя сподели, че това е огромна загуба на време, през което детето не се подобрява, макар че се храни нормално за възрастта си. 

„Оттук нататък всеки ден е рисков”, смята д-р Лазарова. Тя вярва, че консултацията в Германия би помогнала да се намери лечение за момиченцето и то да оздравее.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.