Вторият тур на изборите беше с рекордно ниска избирателна активност

Франция има вече новоизбран президент и това е независимият центрист Еманюел Макрон. Той ще бъде най-младият държавен глава начело на държавата. 

Според официалните резултати Макрон получава 66,10 процента от гласовете, срещу 33,90% за опонента му - крайнодясната Марин льо Пен. 

ВИЖТЕ КАК ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА МАКРОН ПОСРЕЩАТ НОВИНАТА

"Европа и светът очакват от нас да защитаваме навсякъде духа на просвещението, който е застрашен на толкова много места. Очакват от нас да защитаваме свободите, да защитаваме потиснатите. Очакват да донесем нова надежда, нов хуманизъм – този на един по-сигурен свят, на един свят на икономическия растеж, на повече справедливост, на повече екология. Очакват от нас да бъде такива, каквито сме", заяви той след победата си. 

Вторият тур на президентските избори беше белязан от рекордно ниска избирателна активност от 1969 г. - малко над 74%. Право на глас на тези избори имаха 47 милиона души. 

Предизвестената победа на Еманюел Макрон накара хиляди негови привърженици да се съберат пред Лувъра в Париж доста преди края на изборния ден. При обявяването на резултатите в 20 часа вечерта, множеството избухна.

Въпреки че загуби, и то с голяма разлика, Марин льо Пен успя да постави исторически рекорд. Лидерката на крайната десница получи 11 милиона гласа, което е най- добрият резултат на Националния фронт от създаването му. Тя успя да удвои постижението на баща си, Жан-Мари Льо Пен, който стигна на втория тур на президентските избори през 2002 г.

Предаването на президентската власт ще се извърши на 14 май, съобщи френският държавен глава Франсоа Оланд.

Часове след обявяването на първите резултати последваха и първите реакции. Еврото поскъпна спрямо щатския долар. Единната валута достигна най-висок курс от ноември и се разменяше за малко над един долар и 10 цента. 

ВИЖТЕ КОИ СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ ПОЗДРАВИХА МАКРОН ЗА ПОБЕДАТА

Победата на Макрон се определя като победа на Европа и Европейския съюз. Редица лидери поздравиха новоизбраният прездиент на Франция. 

В Twitter министър-председателят на България Бойко Борисов написа: "Поздравявам французите, които избраха Европа днес. Поздравявам и Еманюел Макрон".

Репортер: Петя Желева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.