Редица лидери поздравиха новия президент на Франция

Часове след обявяването на първите резултати от президентските избори във Франция последваха и първите реакции. Победата на Еманюел Макрон се определя като победа на Европа и Европейския съюз. Редица лидери поздравиха новоизбрания прездиент на Франция. 

По темата

В Twitter министър-председателят на България Бойко Борисов написа: "Поздравявам французите, които избраха Европа днес. Поздравявам и Еманюел Макрон".

Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до новия президент. 

„Уверен съм, че отношенията между България и Франция ще продължат да се развиват за просперитета и благото на нашите народи в обединена и силна Европа“, пише в нея.     

Президентът Румен Радев написа „Без Франция няма Европа”. Радев допълва, че вотът на френския народ потвърждава неговата привързаност към споделените европейски ценности.

От канцеларията на Ангела Меркел обявиха, че победата на Макрон е "победа за силна и обединена Европа". Първият разговор на новоизбрания президент беше именно с германския канцлер. Според близки до Макрон, съвсем скоро той ще посети Берлин. 

Задоволство от европейския избор на французите изрази и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

Доналд Тръмп заяви, че очаква с нетърпение да работи с новия френски държавен глава.

Руският президент Владимир Путин поздрави Еманюел Макрон за избирането му и призова за преодоляване на взаимното недоверие.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обади по телефона на Еманюел Макрон, за да го поздрави за избирането му за президент., предаде БТА. Ердоган и Макрон са се разбрали да разговарят на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел по-късно този месец и са подчертали решимостта да подобрят турско-френските отношения. Двамата са обсъдили важността на преодоляването на разногласията между Турция и ЕС в предстоящия период, според цитираните от Ройтерс източници от турското президентство. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.