Коя е била най-разхитителната от тях през годините?

Пет първи дами за последните 10 години във Франция. Това граничи с рекорд! И неслучайно е тема за подигравки в интернет пространството. 

По темата

Във Франция първата дама не разполага с официален статут. Мястото на жената до президента е толкова нестабилно, колкото и политическата картина в страната. И все така тя съществува- елегантна и винаги до своя съпруг. Първата дама струва скъпо на френския данъкоплатец и буди полемики винаги, когато стане време за избора на президент. 

В деня на поредния президентски избор, пресметливият французин отново заяви, че не желае да плаща. Особено след разкритите колосални суми за скъпоструващи съпруги. Според тях Бернадет Ширак, задържала се на престола цели 12 години, е струвала на държавата по 80 000 евро на месец. Моделът певица Карла Бруни заема достойно второто място с прахосването на 60 000 евро на всеки 30 дни. Най-пестелива до този момент е бившата половинка на Франсоа Оланд - Валери - със скромните 20 000 евро месечен разход.

Френската първа дама следва бъде пример за семплост и отдаденост, както към съпруга, така и към народа си. От спорния образ на разточителната кралица Мария-Антоанета, до любимата на френския премиер Жозеф Кайо - Енриет, която убива главния редактор на Le Figaro, за да защити политическата чест на своя съпруг.

И докато Марин льо Пен вече заяви, че няма да вземе със себе си в Елисейския дворец своя любим и съпартиец Люи Алио, то опонентът й Еманюел Макрон се произнесе ясно за официализиране на статута на "първата дама" и уточни, че решението няма да бръкне в джоба на данъкоплатеца. 

"Барби в менопауза" за едни или "по-добрата половина от едно цяло" за Макрон, Бриджит дава заявка за силна жена, която разбива стереотипите на пух и прах. Дискретно присътствие, но винаги на място - неотлъчно до любимия си ученик, Бриджит вече направи направи първи успешни стъпки към Елисейския дворец, като стигна до сърцата на избирателите.

Репортер: Петя Желева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.