До балотаж стигнаха Марин льо Пен и Еманюел Макрон

Втори тур на президентските избори във Франция. До балотаж стигнаха лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен и независимият центрист Еманюел Макрон.

По темата

Избирателната активност на втория тур на президентските избори във Франция до обед е 28,23 процента - по-ниска, отколкото на изборите преди пет години, заяви вътрешното министерство, цитирано от "Ройтерс" и БТА. До същия час на предишните президентски избори през 2012 г. избирателната активност е била 30,7 процента. На изборите през 2007 г. тя е била 34,1 процента, а през 2002 г. - 26,2 процента.

По-рано през деня имаше колоритен момент пред секцията, в която гласува Марин льо Пен. Полицията задържа голи жени от популярната протестна група "Фемен", които правеха демонстрация пред избирателния пункт.

Гласуването в задокеанските територии на Франция вече приключи. Резултатите вече се обработват. В самата Франция гласуването вече започна. 

Макрон гласува заедно със съпругата си в избирателния участък в кметството на северното курортно градче Туке, департамент Па дьо Кале, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Крайнодясната кандидатка за президент на Франция Марин льо Пен гласува, като и на първия тур на изборите, в секция в неголемия френски град Енен-Бомон в департамента Па дьо Кале. Льо Пен пристигна в секцията, придружена от кмета на града Стийв Бриоа, който оглави партията по време на президентската кампания. Този път тя се отказа да върви пеша и пристигна в избирателния участък с автомобил в обкръжението на многобройна охрана. 

Бившият инвестиционен банкер, министър и основател на Движение „Напред” поведе в надпреварата на първия тур. Според очакванията на наблюдателите шансовете за победа на вота са по-скоро на негова страна.

Как са изглеждали Макрон и Троньо, когато любовта пламва между тях? (ВИДЕО)

Изборът на французите се смята за ключов не само за бъдещето на страната, но и на Европейския съюз. Льо Пен говори за референдум, за Frexit, настоява за затваряне на границите и за изход от Еврозоната. Независимият кандидат Макрон иска по-тясно европейско сътрудничество и отворена икономика.

Французите смятат, че идеалният президент трябва да бъде компетентен, с опит в частния бизнес, на възраст под 50 години и задължително говорещ английски. А сега има кандидат, който се вписва в желания образ - Еманюел Макрон. Въпреки това обаче много хора не го харесват. И биха гласували за него, само защото харесват още по-малко другия кандидат, Марин льо Пен. 

Марин льо Пен беше уцелена с яйца по главата (ВИДЕО)

Макрон е сочен за фаворит пред Марин льо Пен с повече от 20% преднина. В Париж не са ентусиазирани от избора, който имат. Единственият шанс на льо Пен изглежда ниска избирателна актовност. Смята се, че ако привържениците на традиционните лява и дясна партия не излязат да гласуват, това би помогнало на крайнодясната кандидатка. 

Междувременно френските власти затегнаха мерките за сигурност. Само в Париж бяха изпратени над 3 000 допълнителни войници и полицаи. В страната продължава да е в сила извънредно положение след големите терористични атаки в последната година и половина.

"Макрон има качества на истински лидер. Той е олицетворение на бъдещето на евентуална федералистка Европа", коментира за "Събуди се" социалистът Мира Радева. 

Репортер: Петя Желева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.