"Камерите в детските градини са необходимото зло", смята Светла Влахова

Камери в детските градини и ясли, промяна в процеса на адаптация на децата, по-малки групи – с тези искания през последните няколко дни майки протестираха срещу насилието в детските заведения. 

По темата

„През последните години много се насажда идеята, че агресията е едва ли не социален феномен. Тя всъщност е вродена. И докато ние се опитваме да я потискаме в децата, тя в един момент се превръща в бомба със закъснител и се получава това, което наблюдаваме в училищата”, заяви в „Събуди се” психологът Светла Влахова.

„Агресията се освобождава, като се трансформира в градивна и позитивна енергия. Най-лесният начин е чрез спорта”, допълни тя.

Доста родители са абдикирали от родителството. Те очакват, че учебните заведения ще изпълнят функцията на родители. Това, че си родил едно дете не означава, че оттам нататък държавата е ангажирана с неговото изграждане като личност. Това е задължение на родителя”, каза още Влахова.

Според психолога проблемът е ниската емоционална интелигентност на хората, които работят в учебните заведения.

Камерите са необходимото зло. Трябва да има такива, но до тях да има достъп директорът. Когато възникне някакъв конфликт, да може да се провери какво се е случило. В никакъв случай обаче това не трябва да се превръща в обществено достояние и да бъде в мрежата”, на мнение е Светла Влахова.

„Искаме с общи усилия да се справим с проблема, а не да се обвиняваме и да си прехвърляме топката. В момента се измества фокуса към камерите и към това, че едва ли не сме против учителското съсловие. Целта на този протест е диалог. Апелираме учителите да излязат и да кажат какво може да се направи и как да се работи”, обясни един от инициаторите на протеста Весела Алексиева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.