Инцидентът е станал в пещ, в която се топя 100 тона метал на около 1600 градуса по Целзий

Тежка производствена авария в „Стомана Индъстри” в Перник! Двама души са ранени при взрив на пещ за топене на метали. Те са с опасност за живота. 

По темата

Около 14:00 часа край завода се чува взрив. Тътенът идвал от пещ, в която се топя 100 тона метал с температура около 1600 градуса по Целзий. При експлозията през процеп на пещта пръски стопен метал достигат двама работници. Мъжете са приети с тежки изгаряния в „Пирогов”.

„Единият от тях е в много тежко общо състояние, със 75% изгаряния. Другият пациент утре ще бъде опериран. Той е контактен и адекватен в момента. При изгаряния на площ над 20% от телесната повърхност всички вътрешни органи се засягат”, обясни доц. д-р Мая Аргирова.

Според Инспекцията по труда причина за взрива може да е пробив на водната риза и попадане на вода в разтопения метал. Според работници обаче има и други предпоставки.

„Липса на хора, натоварване, много работи може да са. Но става въпрос, че това е авария, която е можело да се предотврати”, коментира синдикалистът Мирослав Добренов.

Такива аварии са трудно предотвратими, твърди дългогодишен леяр.

По случая вече се води разследване. Техническа експертиза трябва да установи причините за тежката авария. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.