Родители и експерти попълниха ученически бележник, за да оценят институциите

Оценка "среден" (3,20). Толкова получава държавата в грижата за децата според неправителствени организации. За шеста поредна година деца, родители и експерти попълниха истински ученически бележник, за да оценят институциите. 

По темата

Успехът на държавата в грижата за децата пада според тазгодишния й бележник. Миналата година е бил (3,28), а сега е (3,20). Здравните грижи и образованието са с резултат около 3 и половина. Правосъдието за деца и политиките за осигуряване на подходяща семейна среда получават тройка.

Това, че българчетата остават сред най-бедните и най-дискриминирани деца в Европа сваля общия успех на държавата още по-драстично.

Преди два месеца Румен, баща на девет деца, остана без три от тях, след като социалните служби прецениха, че не може да се грижи за най-малките. Нямаше условия, нямаше и средства. Десетки хора му помогнаха да осигури къща, в която да гледа децата си, а днес, след съдебни битки, той най-накрая успя да върне едно от тях – 4-годишния си син Дани.

Румен вярва, че скоро ще събере заедно цялото семейство, докато за стотици подобни истории най-вероятно няма да има щастлив край. Една трета от българчетата живеят в тежки материални лишения, докато в Европа техният брой е четири пъти по-малък.

От Националната мрежа за децата разказват, че въпреки безплатното здравеопазване, често бедни семейства не могат да купят, например, лекарства на децата си, ако се налага лечение у дома, а не в болница.

И още една дисциплина, по която държавата получава тройка – правосъдието в защита на деца. Такъв е един от последните случаи, с които се занимават социалните експерти – 11-годишно момиче, жертва на сексуален тормоз, което почти година чака да започне съдебното производство срещу извършителя.

Междувременно никой няма право да обясни на детето, че е жертва и че трябва да защитава правата си, защото съдът още не е открил престъпление срещу него.

Репортер: Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.