В подписката са се разписали 1200 души

Колективен иск в съда срещу ВиК Хасково заради раиоактивната вода. Делото е заведено от Федерацията на потребителите, а искът е на база подписката, която се събира в града. В нея вече са се разписали 1200 души. Те искат да бъдат намерени и наказани виновните за това, че водата от чешмата е забранена за пиене и готвене. 

По темата

Комисията за защита на потребителите ще търси има ли нелоялна търговска практика от страна на ВиК и ако се докаже, това ще доведе до сакнции и обезщетения за потребителите.

"Ако докажем такава практика, потребителите ще имат право на обезщетение, затова и моят съвет е да си спазват съвестно задълженията", коментира Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Междувременно от Федерацията на потребителите обвиниха институциите, че крият информация за висока алфа активност и показаха протоколи от април. От здравната инспекция пък обясниха, че пробите са отпреди да бъдат спрени двете компрометирани помпени станции в града.

Последните проби от водата в Хасково показват, че съдържанието на уран вече е под нормата. До средата на юни се очакват анализите какво причинява високата алфа активност.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.