Плочата е създадена от човек, който сам е платил за нея - Димитър

В Босилеград изчезна паметна плоча в чест на 37-те убити българи при опустошаването на града през 1917 тодина. Тя беше поставена там на 24 май от родолюбиви местни хора, но още на следващия ден вече я няма.

По темата

Пред паметника на Васил Левски в Босилеград, в Република Сърбия е поставена плочата на жертвите на босилеградчани през Първата световна война. Това е станало на деня на равноапостолрлите Кирил и Методий. Никой за момента не знае, къде точно е!

Плочата е буквално списък на загиналите при сръбското нападение над града през 1917-та година. Преди седмица тя официално беше представена, но не и поставена на място в града.

„Ние знаем, че те имат инициатива дали би могло да се постави една паметна плоча, която си има оправдание, но си има и процедура. По тази процедура е стигнала до там да им е всичко направено, но има законни работи, които трябва да се използват”, казва кметът на Босилеград Владимир Захариев.

Плочата е създадена от човек, който сам е платил за нея - Димитър. Тъй като общината протака взимането на решение къде да я сложи, той буквално, със съмишленици преследва кмета с вече създадената плоча. Накрая я поставя пред паметника на Апостола на свободата. 

Плочата била под охраната на полицията, твърди Димитър. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.