Съдебната сага продължи близо две години

Тричленен състав на Апелативен съд – София постанови 6 години затвор за насилниците на малкия Еци. Патрик Първев и Александър Донов бяха обвинени за причиняване на тежка телесна повреда – постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, на 3-годишното дете. Те трябва да изтърпят наказанието си в затвор от затворен тип, което е единствената разлика с предишната присъда. 

През 2015 г. две момчета - Александър Донов и Патрик Първев, бяха арестувани, след като малкият Христо беше приет в „Пирогов” със сериозни наранявания. Оказа се, че вместо да го гледат, докато майката на детето работи в чужбина, двете момчета малтретирали детето. И двамата бяха признати за виновни за нанасяне на тежка телесна повреда на детето. Съдът тогава им наложи присъда от 6 години затвор и 60 000 лева обезщетение на майката за всеки от тях. Съдебната сага обаче продължи и в Апелативния съд.

По темата

Година и половина след побоя на второто заседание по делото Невена Велинска се яви като свидетел и застана за първи път очи в очи с насилниците на своя син. За преживяното избра да разкаже през януари единствено пред репортера на NOVA Ева Костова. 

Тя разбира за инцидента от своя съседка. В този момент Невена се намира в Естония. Завръща се по спешност и разбира, че 3-годишният й син е в кома с опасност за живота.

„Първото нещо, което ми каза, след като излезе от кома, беше „мамо”. И аз бях до него. Не може да има обяснение за такава жестокост. Това е едно 3-годишно дете. Вие можете ли да представите защо? Искам да страдат!”, разказва през сълзи майката.

От средата на 90-те години тя е вечно на път, за да изкарва прехраната си така, както може - като цигулар.

„Налагаше се да го оставям за не повече от месец. След това четири месеца бях вкъщи, после отново месец на път. Поддържахме връзка предимно по Скайп. За мен беше много важно обедно и следобедно време да имам видимост и комуникация с моето дете. Случваше се да го оставям на много близки мои приятели. Детето не е поверявано на тези две момчета. То беше поверено на бащата на едно от момчетата. Те трябваше да живеят в моя дом. Единият аз никога в живота си не съм го познавала, не зная за неговото съществуване”, споделя майката Невена.

Според приятелка на двете момчета, изслушана като свидетел по делото, Александър и Патрик се забавлявали като затваряли малкия Христо в шкаф. В съда обаче спомените й за това се изпариха.

Психолози продължават да работят с детето, защото има последствия.

„Не бих могла да забравя случилото се. Аз ще живея с това нещо цял живот”, завършва Невена. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.