Те ще трябва да изплатят обезщетение на семейството на детето

Присъда за двамата младежи, пребили 3-годишния Христо Велински - Еци. Детето било поверено на грижите на бащата на едно от момчетата, но за него се грижели тийнейджърите. 

Подсъдимите за побоя на малкия Христо - Патрик Първев и Александър Донов, ще лежат шест години в затвора, реши Софийският градски съд. 

По темата

И двамата ще трябва да изплатят по 60 000 лева обезщетение на семейството на пострадалото дете. Съдът счете, че не е налице опит за убийство, а става дума за нанасяне на тежка телесна повреда. Прокуратурата е решена да протестира решението на съда. 

През лятото на 2015 година малкия Христо беше прието в „Пирогов” с опасност за живота, след като беше пребит жестоко от двамата младежи. Детето било поверено на грижите на бащата на едно от момчетата, но в действителност Патрик и Александър се грижели за него, докато майка му работи на кораб за няколко месеца.

„Първото нещо, което ми каза, след като излезе от кома, беше „мамо”. И аз бях до него”, разказва преди време пред NOVA майката Невена Велинска. „Искам да страдат! Детето не е поверявано на тези две момчета. То беше поверено на бащата на едно от момчетата”.

За Патрик тогава каза: „Единият аз никога в живота си не съм го познавала, не зная за неговото съществуване”.

Освен Патрик, оказва се, че домът на Невена в нейно отсъствие посещавали и други. Според приятелка на двете момчета, изслушана като свидетел по делото, Александър и Патрик се забавлявали като затваряли малкия Христо в шкаф. В съда обаче спомените ѝ за това се изпариха. Спомни си обаче, че е виждала как младежите „потупвали" Еци. По думите ѝ - с възпитателна цел.

„Не бих могла да забравя случилото се. Аз ще живея с това нещо цял живот”, завършва Невена.