Погребението на майор Георги Анастасов ще бъде в неделя с военни почести

В 30-дневен срок трябва да приключи разследването на инцидента с военния хеликоптер „Пантер“. Днес стана ясно, че загиналият пилот ще бъде посмъртно повишен в звание „майор“ заради бързите си и адекватни действия, спасили другите двама членове на екипажа.

Състоянието на двамата оцелели пилоти се подобрява. От днес те вече дишат самостоятелно. Двамата имат различни травми - по-тежко пострадал е капитан Павел Симеонов, който има травма на ръката и бедрото и е вдишал морска вода и гориво. До няколко дни ще бъдат изведени от реанимация. Днес стана ясно, че те дължат живота си на своя командир.

По темата

След като закача пилона на фрегатата „Дръзки”, вертолетът тръгва към брега.

„Отдалечавайки се от кораба обаче, започва явно да дава дефект  и той предприема най-правилния ход - да се върне обратно в близост до кораба, за да може спасителният екип да реагира бързо и да спаси екипажа”, обяснява министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Десетина минути след падането на вертолета, спасителната операция вече е в ход. Двамата оцелели са качени на борда на спасителна лодка, но майор Анастасов не успява да се освободи от предпазния колан.

Водолаз се потапя, за да спаси майора.

„Рискувайки собствения си живот, пречупва една от вратите на вертолета, разкопчава летеца и го вади”, разказва флотен адмирал Мален Чубенков.

„За мен сигурно е най-трудно, защото аз загубих и приятел освен всичко. Отчитайте, че това е една високорискова професия и каквото и да правим, следвайки всички постулати, спазвайки мерките за безопасност, тези неща са част от нашия живот”, казва подполковник Милен Хинтоларски, инструктор в Щаб на ВМС.

Разследването на причините за инцидента все още тече, но категорично може да се отхвърли версията за лоши метеорологични условия.

„Няма съмнение и по техническата изправност на вертолета и пригодността на тези вертолети, защото предния ден е изпълнявал много по-тежка и сложна задача”, коментира контраадмирал Митко Петев, командващ ВМС.

Вертолетите „Пантер“ са на въоръжение в българската армия от 2011 г. Загиналият майор Анастасов е първият обучен пилот на тези машини.

„И понеже застраховките не важат за военната техника, само се застрахова животът им, сме загубили 50 милиона вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Докато тече разследването, е издадена заповед, с която дейността на вертолетите „Пантер“ се прекратява.

Утре с военни почести ще се състои погребението на майор Георги Анастасов в родния му град Ямбол.

Репортер: Нивелина Няголова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.