Не получават полагащата им се пожизнена месечна пенсия

Спортисти с увреден слух на протест. Медалисти от световните игри за глухи сигнализираха, че не получават полагащата им се пожизнена пенсия. Обидени бившите спортисти и техни близки се събраха на протест пред министерството на младежта и спорта. За какви премии се борят и как им отговори държавата?

1973, 1977 И 1981. Тези години са буквално златни и сребърни за Атанас Димитров – шампион по борба от световните игри за глухи. Днес, близо 40 години по-късно, той е пред спортното министерство, обиден.

По темата

„Обиден съм на държавата. През цялото време не съм получавал премия”, обяснява бившият състезател по борба Атанас Димитров.

Той и още 50 бивши глухи спортисти с медали настояват да получават премии до живот всеки месец. Основават се на закон, според който шампиони след 2001 г. от игрите за глухи „Дефлимпикс” получават такава месечна сума.

„Дефлимпикс” и Световните игри за глухи са едно и също”, твърди Атанас Димитров.

На това основание те искат различна сума.

Иван Иванов – борба свободен стил – 5934 лева пожизнена ежемесечна помощ. Дичо Кънев – спортно ходене - 5242 лева”, цитира сумите министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Исканите премии са между 1100 и 5000 лева и са на обща стйност от близо 1 мил.  и 300 хиляди лева.

В писмо на Международния олимпийски комитет до министерството пише, че „Дефлимпикс” нямат статут на Олимпийски игри. И все пак част от протестиращите са получили премии през 2015 година – 11 души. Техните пари обаче са били спрени. Не е ясно дали ще се наложи да ги връщат. Кралев подчерта, че никой от шампионите в Олимпиадите за здрави спортисти няма такава премия. 

Какво споделиха те пред екип на „Здравей, България” – гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.