Пореден ден на тежки боеве в Сирия

Пореден ден на тежки боеве в Сирия. За първи път на сирийска територия стъпи и екип на Новините на NOVA

По темата

Латакия - тежък артилерийски огън между армията на Башар Асад и свободната сирийска армия. В същото време турците следват своята твърда политика срещу кюрдските бунтовници в Северна Сирия.

Докато пътуваме към граничния пункт, който е най-близо до изравнените със земята градове Идлиб и Алепо, по пътя се движат военни машини. В района на Рейханлъ все още не е построена бетонна стена между двете държави. Оттам може спокойно да се влезе или излезе от Сирия, но не е желателно, тъй като из целия район са пръснати гилзи от автоматично оръжие.

Безкрайна пустош, 40 градуса жега и гробна тишина, в която на моменти ехтят гърмежите от сраженията на няколко километра. По земята няма знаци за минни полета, но никой не гарантира, че няма поставени взривни устройства.

В граничната зона има изкуствени насипи, които съвсем не са случайни. По гилзите около тях е ясно, че са ползвани за защита при вражески огън.

ИДИЛ, общият враг на западната коалиция, повечето бунтовнически сили, Русия и Турция, губи позиции. Все още обаче не е ясно каква е съдбата на “невидимия шейх” - лидера на ИДИЛ. Кюрдското разузнаване твърди, че се криел в околностите на Рака. Западната коалиция смята, че е бил ликвидиран.

Още един погребан град - Хомс, който в момента е под контрола на правителствените сили. С тяхното разрешение 150 сирийски семейства се върнаха в разрушените си домове.

Всяко временно затишие обаче може да се окаже измамно и размириците да пламнат отново.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.