В проекта участва и български художник

За първи път в историята - пълнометражен анимационен филм, рисуван изцяло с маслени бои. Мащабната продукция разказва за живота на Винсент Ван Гог. А в проекта участва и български художник. 

„Истината е, че нямаме друг език освен този на картините”. Това Ван Гог пише в последното си писмо до своя брат – Тео. А днес, картините са тези, които разказват за последните дни от живота му. 

СЛЕД 14 ГОДИНИ: Откраднати картини на Ван Гог се върнаха в Холандия (ВИДЕО)

„Да обичаш Винсент” - там, където живописта среща анимацията. Част от тази среща е и художникът Елизабет Христова.

„Няма как да не го обикнеш повече, когато си част от този процес. Защото то се превръща в една… тотална обсесия беше тази една година. Аз говорех с хората и гледайки лицата им, аз виждах щрихите на четката и цветовете в техните лица. Животът ми беше Ван Гог от сутрин до вечер”, разказва Елизабет Христова, художник на „Да обичаш Винсент”.

Италия връща на Холандия две откраднати картини от Ван Гог

Нейният, но и животът на още 124 художници от цял свят. Заедно, в рамките на 6 години, те успяват да създадат 65 000 кадъра, с помощта на 3000 литра маслени бои.

Продукция на Полша и Великобритания, Хората, които стоят зад проекта, вече са печелили „Оскар” за късометражна анимация.

В 92 минути, филмът разказва за последните щрихи от живота на големия майстор. За целта – всеки от художниците преминава през специално обучение - за да усвои техниката на рисуване на Ван Гог. Елизабет черпи вдъхновение и от оригиналите на картините му, изложени в Лондон. 

Филмът вече печели редица фестивални награди, а наесен ще го видим и у нас, на „Киномания”. 

Повече информация по темата можете да намерите ТУК и на този адрес.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.