Колко сериозна е опасността, ако севернокорейският лидер натисне копчето?

Севера Корея направи шестия си и най-мощен опит на водородно оръжие тази нощ. От Пхенян твърдят, че тази бомба може да бъде качена на междуконтинентална балистична ракета.

Според различни оценки мощността на бомбата е между 3 и 10 пъти по-голяма от тази на бомбата, пусната над Хирошима, въпреки че тук говорим за различни по вид оръжия.

По темата

Водородната или термоядрена бомба е много по-мощна и по-унищожителна от обикновената атомна бомба. При нея се използва така нареченият термоядрен синтез или сливане на атомните ядра, докато атомната бомба е разработена на принципа на ядрения разпад. 

Детонатор на водородната бомба е именно обикновена атомна бомба.

Един от най-мощните опити на водородно оръжие остава в историята ни с името Цар Бомба. Съветска е и експлодира през 1961-ва година. Мощността ѝ била близо 59 мегатона. Намалена дори на половина заради опасността от ядрена реакция в океана.

Днес и учени и политически анализатори се надяват разумът да надделее пред желанието за надмощие.

„Преките последици са разрушаване на всичко, построено от хората и от природата на разстояние десетки или стотици километри, буквално това означава изпепеляване и унищожаване на всичко, а политическите са още по-големи”, обясни доц. Людмил Цанков, преподавател във Физическия факултет на СУ.

„Със сигурност, ако има държава, която разполага с механизми, с които доказват влияние върху режима в Северна Корея, това е Китай. Китай е почти единствената и основна търговска страна, която търгува със Северна Корея”, обясни политологът Мартин Табаков.

Но с поведението си Северна Корея започва да тежи и на Китай, смятат анализаторите.

„Самият Китай няма интерес от това в задния си двор да се отглеждат такъв тип тоталитарни атавизми и такова агресивно поведение”, заяви още Мартин Табаков.

Извън политиката притесненията на учените остават, защото основният ефект на водородните оръжия са големите разрушения. При тях радиоактивните елементи са в пъти по-малко отколкото при ядрените оръжия, но ефектът им е катастрофален.

„Разбира се не е нужно да се прави една толкова голяма бомба, вместо да се направят десет по-малки и да се поразят десет различни цели и това не трябва да се допуска”, заявява доц. Цанков.

„Ким Чен Ун знае, че това ядрено оръжие, с което разполага, е застраховката му живот. Ние трябва да имаме предвид нещо по отношение на менталността и психиката на такъв тип диктатори от по-скромен характер”, смята Мартин Табаков.

Понякога разработването на термоядрено или ядрено оръжие е с цел те да бъдат гарант за спокойствие.

„Те разработват или евентуално да придобиват ядрено оръжие не за да го използват, а като гаранция за собствения им живот”, смята Табаков.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.