Откарали жената в клиника в южната ни съседка

Седем столични болници са отказали помощ на онкоболна жена. Това твърдят роднините на 39-годишната Мариянна Цакова от Габрово.

Преди около година Мариянна разбира, че има рак на шийката на матката с разсейки в черния дроб. Благодарение на стотици добри хора, семейството й успява да събере 30 000 лева, необходими за лечението и операцията й в клиника в Турция.

Всеки ден една жена в България умира от рак на маточната шийка 

Преди две седмици обаче жената получава усложнения. По това време тя се намира в София при своите родители. В седем болници отказват да я приемат, въпреки състоянието, в което се намира.

Шестокласничка дари косата си на жена, болна от рак (ВИДЕО)

„Във ВМА, „Пирогов”, „Токуда”, „Сити клиник”, Онкологията в „Дървеница”, Александровска болница и „Майчин дом” – тотален отказ. Навсякъде отказват да я приемат за преливане на кръв – отказват лечение. За тях, това е следствие от заболяването. Дори от онкологичната болница ни казаха, че няма как да я приемат, защото приемите са само планови и трябва първо да мине през контролен преглед и ако лекари се съгласи – да я приемат”, разказа съпругът на Мариянна – Андриян.

„На 23 септември се принудихме да се обадим в Турция, където основно й върви лечението. От Турция изпратиха линейка за около 5 часа, след което я откараха обратно там”, съобщи Андриян. Мариянна все още е в Турция. На 29 септември тя е претърпяла успешна, спешна операция и в момента се възстановява.

От Александровска болница обясниха за NOVA, че отказали да приемат Мариянна, тъй като в болницата нямат АГ-отделение. "Колегите са насочили близките и пациентката към "Майчин дом" за осъществяване на АГ-консултация по повод карцинома на матката, който имала пациентката. При пациентката са извършени всички медицински дейности, които изисква Спешно отделение при прием на пациенти и по отношение на диагностичният процес", обясни проф. Атанас Темелков,  началник-клиника по анестезиология и интензивно лечение в болницата.

От "Токуда" и "Сити Клиник" съобщиха за NOVA, че и в двете лечебни заведения не е търсена медицинска помощ на 23 септември.

"Категорично се разграничаваме от твърденията за отказ от лечение в "Аджибадем Сити Клиник" "Токуда" и Онкологичен център на 23 септември 2017 година. И в двете ни лечебни заведения не е търсена медицинска помощ на този ден. Последното посещение на пациентката в "Токуда" е на 7-ми септември тази година, когато са извършени консултации, лабораторни и образни изследвания, както и са дадени насоки към проследяващия й онколог", коментираха от лечебните заведения. 

От Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология съобщиха, че случаят на жената не е изисквал спешен прием.  

Проверка по случая правят в „Пирогов”, ВМА и Майчин дом.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.