"Очаквах той да озапти беквокалите в парламента", коментира държавният глава

Президентът влиза във война с ГЕРБ. Румен Радев обвини премиера Бойко Борисов, че или губи контрол над партията си или я насърчава в битката срещу него. И сред като управляващите искали война, щели да я получат.  

"Или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен". Това заяви президентът Румен Радев, след като беше гост на отриването на академичната учебна година в СУ ”Св. Климент Охридски”, цитиран от БГНЕС.

Президентът пред ООН: Нужна е вълна от дипломация за мир

"Вече обявих, че очаквам новия състав на ВСС да потвърди кандидатурата на председател на ВАС. Това е основателно. Ще даде нова легитимност на тази кандидатура в духа на реформите в съдебната система", заяви президентът.

В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ: Скандалът "Хасково" разтресе и парламента

"Очаквах премиерът да озапти беквокалите в парламента (по въпроса за модернизацията на българската армия, бел.ред.) това не се случи, те пеят все по-високо и все по-фалшиво. Освен това наблюдавам от всички действия на партия ГЕРБ - или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен. Вече не виждам нужда от такава среща (с премиера- бел.ред.)", допълни той.

Лобирал ли е Румен Радев да се купят изтребители "Грипен"?

По думите на Радев решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова била и отговорността.

От ГЕРБ отрекоха да водят битки с президента.

Преди по-малко от 2 седмици Борисов и Радев влязоха в задочен спор през медиите за самолетите на бойната ни авиация.

Градусът на напрежението се покачи, след като от ГЕРБ инициираха създаването на комисия, която да разследва конкурса за избор на нови самолети. Обвинението - процедурата била манипулирана от тогавашния командир на ВВС - ген. Радев, който лобирал за победителя - шведските изтребители "Грипен".

Проучване: Доверието към президента - по-голямо от това към премиера

"Води се тази битка, но считайте, че след като я търсят, ще я получат. Това, което ме смущава повече не е тази битка, а всички процеси, които стават в страната, на фона на предстоящото европейско председателство. Не затова дали то ще бъде успешно или не, считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба - такава е практиката. Притеснява ме начинът, по който гледаме на него и това, което искаме да извлечем от него. Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да легитимира спокойствие отвътре и легитимация отвън. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на гейтове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната", каза държавният глава. И добави, че няма предвид само Хасково.

Радев: Четем Достоевски наполовина – престъпление без наказание (ВИДЕО)

"Трябва да се обърне внимание на управленския модел", отбеляза президентът.

За достъпа на съветника му Иво Христов до секретна информация Радев подчерта, че той ще получи такъв и че с този факт се спекулира.

Какво каза Румен Радев пред българската общност в САЩ? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Няма да коментирам кьорфишеци на самодейци и конспиролози”, отсече той.

Според него има проблем не с Комисията по досиетата, чиято дейност трябва да бъде подложена на дебат, а с нейния председател.

Десислава Радева: Имах чувството, че съм най-голямото зло в тази държава (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски - полагаме старание да обединим нацията, но точно това ще я раздели", категоричен бе той.

За референдума в Каталуния президентът каза: "Кризата от 2008 г. явно изостри егоизма, както и центробежните течения в Европа. Полицейските палки няма да решат проблема. Той ще се задълбочава". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.