Това сочат данните от изследване на „Алфа Рисърч”

Правителството да изкара пълния си четиригодишен мандат и да няма предсрочни парламентарни избори - това иска мнозинството български избиратели според национално представително проучване на „Алфа Рисърч” за политическите нагласи през септември.

Въпреки това, доверието към президента остава по-високо от това към министър-председателя. На Румен Радев вярват 54% от политически активните. Негативни оценки за държавния глава споделят едва 13 на сто.

Радев: Четем Достоевски наполовина – престъпление без наказание (ВИДЕО)

За съпоставка доверието към Бойко Борисов е 32%, а недоверието расте и този месец стига до 39 на сто.

Премиерът обаче остава фаворитът на избирателите в правителството.

Веднага след него се нареждат двама мъже - вицепремиерът Томислав Дончев с близо 20% одобрение и военният министър Красимир Каракачанов - с малко над 16 на сто.

Президентът пред ООН: Нужна е вълна от дипломация за мир

На дъното на класацията са министърът на икономиката Емил Караниколов и на правосъдието - Цецка Цачева - съответно с 12 и 26% отрицателни оценки.

Оказва се, че за шест месеца електоралните нагласи не са се променили много. Така излиза, че едни избори сега до голяма степен биха преповторили сегашните конфигурации в Народното събрание. ГЕРБ остава фаворит с 25%. На второ място традиционно са БСП с 19 на сто. „Обединените патриоти” сега събират близо 6% одобрение, следвани от ДПС с малко под 5%.

Ако изборите бяха днес, от Народното събрание щеше да изпадне партията на Веселин Марешки – ВОЛЯ. Тя към момента има подкрепата на под 2% от избирателите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.