Какви бяха акцентите в изказването му?

За „вълна от дипломация за мир” призова българският президент Румен Радев пред Общото събрание на ООН. Радев се обяви и в подкрепа на Иранското ядрено споразумение. 

„За да се справи с коренните причини за продължителните военни конфликти, ООН се нуждае от всеобхватен подход, който да обединява усилията на превантивната дипломация, посредничеството и изграждането на мира. Само така можем да възстановим управлението и да стабилизираме политическите, икономическите и социални условия в засегнатите от кризи държави”, заяви Румен Радев.

Семейство Радеви гостува на прием на Тръмп (СНИМКА)

В изказването си президентът подчерта, че нестихващите конфликти в много региони на света продължават да подкопават международния мир и сигурност и човешките права.

„Проявите на насилие опустошават местните икономики, предизвикват мащабни движения на бежанци и мигранти и водят до разпространението на болести, глад и огромно човешко страдание“, заяви държавният глава.

„Международната миграция е глобален феномен и само чрез съвместни усилия, като Глобалния пакт по миграция, можем да осигурим балансиран подход, който да включва спазването на човешките права и международното хуманитарно право, както и ефективен контрол на границите и реадмисия“, подчерта Радев.

Откриха десетки нелегални мигранти в къща в София

Президентът беше категоричен, че държавите имат права и отговорности да охраняват своите граници като основен елемент от своята национална сигурност.

„Силният граничен контрол е от изключително значение, особено за предотвратяване на нелегалната миграция и за изкореняване на трафика на хора“, добави още държавният глава.

Радев открои конфликтите в Украйна, Близкия Изток, Северна Африка и Афганистан, като основни заплахи пред международния мир и сигурност. Той беше категоричен, че разоръжаването, неразпространението на оръжия за масово унищожение и контролът над въоръженията са сред основните стълбове на международната сигурност.

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

В изказването си Радев изрази и позицията на страната ни, която категорично осъжда многократните ядрени опити и изстрелване на ракети от КНДР. Държавният глава призова за мирно, дипломатическо и политическо решаване на въпроса.

Президентът изтъкна също така, че насърчаването на равнопоставеността, борбата с дискриминацията и съблюдаването на правата на човека са от ключово значение за постигането на траен мир и устойчиво развитие, като подчерта убедеността си, че зачитането на правата на човека трябва да бъде основен приоритет на ООН.

„Принципите „Да не забравяме никого" и „първо да помогнем на най-нуждаещите се" не са просто политически декларации, част от ангажимента, произтичащ от Дневен ред 2030 - ако наистина целим избавянето на нашия свят от бедността, то тогава наистина трябва да постигнем Целите за устойчивото развитие“, призова Румен Радев.

Държавният глава ръководи българската делегация за участие в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН на тема „Стремеж към мир и достоен живот за всички на устойчива планета“.

По темата работят: Ясен Дараков, Александрина Аврамова, Ина Григорова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.