България е на трета позиция в ЕС по степен на феминизация на учителската професия

България е на трета позиция в ЕС по степен на феминизация на учителската професия в общообразователната система на страните от ЕС - около 84% от българските учители в системата на началното и средно образование са жени, което прави близо 38 хиляди жени-преподавателки.

Забавните учители, чиито часове не бихте пропуснали (ГАЛЕРИЯ)

Това показват данни от анализ на „Евростат” по повод 5 октомври, който се отбелязва като Световен ден на учителя в над 100 страни по света по инициатива на ЮНЕСКО. Данните са за учителите от началното и средно образование в страните-членки на ЕС.

ПРОФЕСИЯ УЧИТЕЛ: В България и извън родината

Профилът на българския учител е с висше образование "Бакалавър" или "Магистър" (93% от учителския персонал), от женски пол (84% от всички учители у нас) и над 50-годишна възраст (48% от българските учители).

Недостиг на учители преди 15-и септември

Страната ни е на втора позиция в ЕС и по застаряване на учителския персонал - около 48% от учителите у нас в началните и средни училища са над 50 и повече години, което е близо 21 000 души.

По данни на НСИ у нас през 2015 г. е имало над 45 000 учители в 2014 общообразователни училища, където са се обучавали близо 600 000 ученици, от които 102 000 са били записани в училища в селата. В страната са функционирали и 70 частни общообразователни училища, където са се обучавали над 7000 ученици.

През 2015 г. 5,7 милиона души работят като учители в Европейския съюз, като „Евростат” отчита бройката на учителите, които работят в началното и средно образование. Най-феминизирана е учителската професия в Латвия и Литва. На трета позиция е България, а на четвърта позиция е Естония.

Италия е страната в ЕС с най-застаряващ учителски персонал. България е на втора позиция. На следващите позиции са трите балтийски страни Латвия, Литва и Естония. Най-нисък процент застаряващи учители е отчетен в Малта, Великобритания и Люксембург.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.