Те могат да предотвратят много здравословни проблеми

Ежедневната порция карфиол, броколи или зеле може да пердотврати много здравословни проблеми - от артрит до сърдечни болести, като поддържа храносмилателната система здрава, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Карфиолът засилва метаболизма

Учени от университета на Пенсилвания установиха, че мишките, получавали към храната си броколи, се справят по-добре с храносмилателните проблеми, като колит или пропускливи черва. Вероятно това се дължи на съединение, което се разгражда в стомаха. Получените вещества активират рецептор, наричан арилов въглеводород. Той поддържа здрави вътрешностите, лигавицата им и бариерната функция. Силната бариера предпазва червата от токсини и патогени, като в същото време позволява усвояването на полезните съставки. Здравите черва намаляват риска от възпаления, а оттам и от болести като артрит и сърдечни проблеми.

Кайсии и броколи укрепват зрението

Количеството броколи, давано на мишките в изследването, е било 15 процента от дневната им храна. Когато това бъде приравнено към човешки порцион, се получават три и половина чаши броколи или карфиол. За повечето хора това количество е неприемливо, но според ръководителят на изследването Гари Пърдю и една чаша ще даде добър резултат.

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле, спанак са богати и на вит. К. Той е важен за сърцето.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.