Това сочат данни от времето преди президентския вот в САЩ, предоставени от Facebook, Twitter и Google

В САЩ разследването за руската намеса в президентските избори навлиза в нова фаза. Двама висши сътрудници от щаба на Доналд Тръмп са обвинени в пране на пари, а трети се е признал за виновен, че лъгал ФБР за руските си връзки. 

В същото време Facebook разкри, че половината гласоподаватели в Америка са били изложени на руска пропаганда, целяща да повлияе на изборния резултат.

Шефът на предизборната кампания на Тръмп - с 12 обвинения (ВИДЕО)

126 милиона американци - една трета от населението на страната и половината избиратели. Толкова, според Facebook, са видели пропагандни статии, свързани с изборите и изфабрикувани от Русия.

Първоначално 29 милиона американци са получили съдържание от 80 хиляди поста, пуснати от 120 страници във Facebook, свързани с Русия. След това с лайкване и споделяне фалшивите новини са достигнали до 126 милиона души. За тях е било невъзможно да разберат, че съдържанието е фалшиво и спонсорирано от Русия.

Тези статии са отделно от 3-хилядите реклами, платени от свързани с руските служби профили, целящи да повлияят на общественото мнение в Америка преди изборите.

Но дали руснаците са имали подкрепа от американци и дали те са свързани с кампанията на кандидата Доналд Тръмп? Един от съветниците в неговия предизборен щаб вече се е признал тайно за виновен, че е лъгал ФБР за своите връзки с руски агенти по време на кампанията.

Джордж Пападопулис е бил съветник по международните въпроси в щаба на Тръмп. Съдебните документи показват, че той е пътувал до Лондон където се е срещал с руски професор, близък до Кремъл, за да получи компромати срещу Хилъри Клинтън и са му били предложени хиляди нейни имейли месеци преди да бъдат публикувани в „Уикилийкс”.

Пападопулис е препратил информацията до четирима висшестоящи служители на кампанията, които са го похвалили и поощрили работата, сочат имейли, цитирани в обвинението. Той се опитал да организира и среща между Тръмп и Владимир Путин по време на кампанията.  

Кореспондент: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.