При консумирането му част от медикаментите преминават и в нашия организъм

Българското месо е едно от най-замърсените с антибиотици в Европейския съюз. Това показва доклад на Европейската агенция по лекарствата. Страната ни се нарежда на осмо място по употреба на медикаменти, а най-чисто е месото в Исландия и Норвегия.

Откриха нова вреда от антибиотиците

Първенци в употребата на антибиотици при отглеждането на животни са Испания, Кипър и Италия. Там стойностите са над 300 милиграма на килограм живо тегло. У нас този индикатор е 83 милиграма на килограм живо тегло.

Каквo трябва да знаем преди да започнем да приемаме антибиотици?

Използването на антибиотици в българското животновъдство плавно расте до 2013 година, когато достига своя връх - 121 милиграма на килограм живо тегло. При консумиране на такова месо част от медикаментите преминават и в нашия организъм.

Руски учени разработват алтернатива на антибиотиците

„Благодарение на този масов антибиотичен натиск не само в животновъдството, но и в растениевъдството и в козметичната промишленост, изграждаме резистентност на микроорганизмите към антибиотиците. Нови антибиотици всъщност вече няма и последните години става все по-трудно да бъдат измислени такива. Човечеството има един арсенал от антибиотици и те стават все по-малко и по-малко ефективни”, обясни националният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Кленовият сироп увеличава ефекта от антибиотиците

Доклади като този не дават информация за реално употребените антибиотици, уточниха от Агенцията по храните. Числата били по-скоро "количествата антибиотик, с които потенциално може да бъдат третирани животните".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.