Българското правителство и Европейската комисия със съвместно заседание

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е сред основните теми в Брюксел.

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

ВИЖТЕ СНИМКИ

„България е готова да застане начело на Съвета на Европейския съюз. Амбицията ни е по време на българското председателство Съюзът да стане по-силен и по-устойчив“, заяви Борисов

Планирано е всеки от българските министри да се види на четири очи със съответния еврокомисар.

ПРЕДИ СТАРТА НА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: Тестват системите за сигурност

Два месеца преди старта на българското европредседателство страната ни вече е готова да тества системите за сигурност.

МВР постоянно ще обменя информация със Столичната община. Ще има и централизирана система за видеонаблюдение. Все още обаче не е готов планът за организация на движението при придвижването на важните европейски делегации.

ПРЕДИ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: Ще се поучим ли от естонския опит?

„Наясно сме колко много и колко сериозна работа ни чака. Затова и усилията ни ще бъдат основно в три посоки: Консенсус, Конкурентоспособност, Кохезия“, каза премиерът Борисов.

Той посочи, че трудните преговори по Brexit, които предстоят по време на Българското председателство, няма да засенчат другите важни за европейските граждани въпроси като сигурност и миграция, икономическо управление, изграждането на енергийния съюз, защитата на околната среда, засилването на ролята на Европа на международната сцена.

“Хората очакват от нас конкретни, видими резултати. Трябва да бъдем отговорни и солидарни. Ще положим всички усилия да стигнем до консенсус по въпроси като сигурността и миграцията, укрепването на контрола по границите, реформата на системата за убежище, разпределението на бъдещия бюджет на ЕС“, подчерта Бойко Борисов.

Борисов изрази удовлетвореност от откровения разговор с Колежа на комисарите, от съвпадането на приоритетите на Българското председателство с работната програма на Комисията и изрази очакване отличното сътрудничество между правителството и ЕК да продължи и занапред.

В рамките на съвместното заседание днес изказвания направиха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, комисарите Тимерманс, Хан и Йотингер, вицепремиерите Захариева и Дончев и министрите Павлова и Горанов. Те представиха работните програми на Комисията и на Българското председателство, темата за Западните Балкани и работата по Многогодишната финансова рамка, уточнява БГНЕС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.