Стотици по документи на изпит, а класните стаи - празни

Източва ли се държавният бюджет за образование с фиктивни ученици? Мястото е професионалната гимназия в град Бяла. Там по документи учат повече от 600 деца. Реалните ученици обаче са единици, а класните стаи по време на изпити са празни. Къде са учениците за бройка и бюджет? Репортерът Глория Николова тръгна по следите на фиктивното образование и учениците фантоми.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Учителки събират фиктивни ученици в клас за проверки на МОН

От професионалната гимназия в Бяла учениците излизат с професии – шофьори, готвачи, шивачи. За миналата година от два 12-и класа средно образование са завършили едва трима. В гимназията има ученици в редовна, задочна и самостоятелна форма. Задочниците нямат нито часове, нито изпити. 

Може ли да сме задочници, без да стъпваме в училище – въпрос към директорката на училището в Бяла Иваничка Георгиева. А отговорът – "да".

Как ще се извиняват отсъствията в училище?

Редовните ученици пристигат с три автобуса. Единият, даден от Министерството на образованието, и два, купени с бюджета на гимназията. От 238 записани ученици, на училище са не повече от 100. Някои от тях стоят по кафенетата.

След началото на първия час вратата на гимназията се заключва, за да не избягат и малкото ученици. Класните стаи по време на изпитите са празни.

13 ноември 17.30 часа. В гимназията би трябвало да се явят 120 задочници на изпит. В училището не влиза никой. Само в една от класните стаи двама учители попълват документация.

14 ноември. Стаите отново са празни. Оказва се, че на празни стаи е дошла проверка от Районното образователно управление. На третия ден идва цял училищен автобус с хора за изпит. Макар и да не знаят по какво са на изпит и по какво вече са се явили, за учители и ученици изпити е имало.

Училища за продан: Какво остава, след като звънецът спре да бие?

Екипът на „Здравей, България” обаче видя празни стаи няколко дни поред. В протоколите от изпитите обаче пише друго. Ако се вярва на хартията, излиза, че на изпит са се явили всички 120 ученици. Дори на изпита по математика залата по документи е пълна. Според протоколите, които са попълнили учителите обаче, са се явили 17 ученици и няма отсъстващи.

По протокол на изпита по химия в понеделник са се явили 18 ученици, въпреки че камерата на NOVA засне как учител попълва документацията в празната класна стая. Дори има написани часове за напускане на залата.

Екипът на „Здравей, България” не успя да разговаря с директорката на гимназията, която многократно избяга от камерата.

След излъчването на разследването на Глория Николова прокуратурата в Русе се самосезира. Оттам съобщиха, че започват проверка на изнесените тази сутрин факти. 

От Министерството на образованието започнаха спешна проверка.

Как реагираха от училището и Министерството на образованието – продължение на разследването гледайте в сряда сутрин в „Здравей, България”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.