Сред тях има и медикаменти за онкоболни

Лекарства за милиони левове са иззети при акция на МВР срещу "паралелния износ" на медикаменти.  "Сред тях има животоспасяващи и животоподдържащи лекарства, както и медикаменти за онкоболни и за деца", обясни на извънредна пресконференция ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

СНИМКИ НА ЧАСТ ОТ ИЗЗЕТИТЕ ЛЕКАРСТВА ВИЖТЕ ТУК

Възможно ли е да има по-ниски данъци за вода, храна и лекарства?

Разследването е срещу данъчните престъпления и прането на пари. Акцията на МВР е проведена на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив.

 „Производството, което наблюдаваме, е образувано през септември 2-17 година. Данните и сигналът са получени 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса, проведени десетки разпити на свидетели.  Бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се тя да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев.

"Предстои Изпълнителната агенция по лекарства да състави актове за може би над 500 000 лева", уточни той. "В резултат на осъществената престъпна дейност, се усеща недостиг на българския пазар на тези лекарства. Част от лекарствата са предмет на "паралелен износ" в страни от ЕС, част от тях са предмет на нелегален внос и след това на - паралелен износ към страни от ЕС", каза още Гешев. 

„Става дума за организирана престъпна група, която извършва икономически престъпления, свързани с така наречения „паралелен износ на лекарства”, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Откриха нова вреда от антибиотиците

„Вчера в ГДБОП бяха доведени над 20 лица. Смятаме, че организираната престъпна група по тази схема се състои от 7 лица и вероятно доказателствата, които сме предоставили, ще бъдат достатъчни на прокуратурата. Тези 7 лица бяха задържани за 24 часа”, съобщи директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. В той обясни, че в рамките на операцията са използвани „доста СРС-та”. 

„Няма как лекарствата да се окажат на черния пазар без участието на аптеки и на лекари. Използва се системата – лекарства, които са заплатени от НЗОК и се намират в здравните заведения, се изкарват от употреба и се изнасят в чужбина”, коментира Спиридонов. „Имаме информация, че за да бъдат изкарвани тези лекарства от болничните заведения и аптеките, са използвани определени неистински документи”, обясни Гешев. 

„Става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милион лева”, коментира здравният министър Кирил Ананиев. По думите му, след като са били изнасяни в чужбина, някои лекарства са продавани на 4 пъти по-високи цени. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.