Проверяват се 42 лица, 30 аптеки и 3 болници, но не се казва кои

Държавата започва война със злоупотребите с лекарства. Според прокуратурата нелегалните износители на медикаменти буквално търгуват с живота на българите.

Задържан е лидерът на седемчленна група, която изкупувала и препродавала в чужбина лекарства за онкоболни и деца. Печалбата им била за милиони.

7 души с обвинение за нелегален износ на лекарства

Често у нас от пазара изчезват животоспасяващи лекарства.

„Това е търговия с живота на българските граждани”, заяви Иван Гешов, ръководител на спецпрокуратурата.

Търговия с оборот около 70-80 милиона лева, която прокуратурата пресече.

СХЕМАТА С ЛЕКАРСТВАТА: Чакат се обвинения за 7 души

Обвинени лекари няма. Проверяват се 42 лица, 30 аптеки и 3 болници, но не се казва кои. Едната болница е в София, другата - в Северна България, а третата - в Южна България.

Разследващите смятат, че трябва да има законодателни промени. Засега нерегламентираната търговия с лекарства се наказва с глоба от 2 до 5000 лева. Първата разбита у нас престъпна група ще бъде обвинена в пране на пари и данъчни престъпления. 

Защо болници са принудени да сключват договори с частни клиники?

В схемата имало изписани и лекарства по Здравна каса, които но не стигнали до пациентите. Все още се установява дали това са фиктивни или реално болни хора.

БОЛНИЦИ ПРЕД ФАЛИТ: Източват ги чрез договори с частни клиники

Лидерът на групата е българин със сирийски произход. Задържан е за 72 часа. Той е магистър фармацевт с прекъснати права от 2011 г. заради водено срещу него разследване за ДДС измами. Осъден е за документна измама на 3 години условно. Има две дела срещу него за измама и данъчни престъпления.

Схемата за източване на лекарства – за 200 млн. лв. годишно?

Останалите задържани са освободени под гаранции от 20 до 50 000 лева, а разследващите обещават, че ще има още арести и разбити групи. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Здравният министър: Ще има проверки във всички болници (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.