Взаимоизгодна или порочна е схемата "болница в болницата"

Защо болници са принудени да сключват договори с частни клиники? Защо две от болниците, които прокуратурата проверява за неизгодни сделки, са в тежко финансово състояние и има ли това връзка с парите за частните лечебни заведения?

NOVA потърси отговор във Враца и Ловеч.

Договорът между врачанската болница и „Медика кор“ е сключен преди седем години. Реално става дума за съвместна дейност и частният партньор нито припокрива дейността, нито пречи, а по-скоро е от полза, твърди ръководството на държавната болница.

БОЛНИЦИ ПРЕД ФАЛИТ: Източват ги чрез договори с частни клиники

Идентичен е случаят и в ловешката болница. Договорът е с дружеството "Кардиолайф". Подписва го предишният директор на многопрофилната болница преди 11 години.

"Tова не е болница в болницата. Това е лаборатория по инвазивна диагностика в болница, която извършва дейността по определени пътеки в кардиологията, които са свързани само с инвазивната дейност", посочва д-р Тихомир Бенев, бивш директор на МБАЛ – Ловеч. 

Схемата за източване на лекарства – за 200 млн. лв. годишно?

Договорът с "Кардиолайф" не е действащ от май. Бившият директор на лечебното заведение е лекар в Спешна помощ и в частната клиника.

И докато прокуратурата прави проверки на болниците, лекарите и медицинските сестри в Ловеч продължават да са без заплати от месец септември.

Договорите, които са сключвани през годините с МБАЛ-Ловеч, са тема-табу за новото ръководство.

Здравният министър: Ще има проверки във всички болници (ВИДЕО)

Не е и ясно дали ще има пари за Коледа.

Репортери: Мартин Георгиев, Румяна Попова 

Гледайте повече във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.