Къде са изтекли милиони от парите за здраве?

Държавни болници пред фалит, заради  неизгодни договори с частни болници. Къде са изтекли милиони от парите за здраве - институциите атакуваха с проверки. Резултатите до момента - двама директори на болницата във Враца вече са клиенти на прокуратурата. Защо акцията идва сега, след като за нередностите се знае от години и ще има ли още обвинени?

От 4 месеца, след редица сигнали, държавата видяла нередности в болниците. По-точно в договорите, които сключват. И затова започва проверка – в цялата страна, на всички държавни и общински болници у нас. Точно 195. Целта – да се открие как се източва Здравната каса.

Схемата за източване на лекарства – за 200 млн. лв. годишно?

Първата разкрита от службите схема – договорите между държавните и частните болници. От години било практика държавните лечебници да приемат на територията си частни болници, с които извършват същите медицински услуги. А това водело до изтичане на средства.

Примерът - болницата във Враца. Сключила договори с две частни клиники. Те били с милиони печалба, а държавната – пред фалит. Според лекарите обаче нередности няма.

Съжителството между частни и държавни болници било фатално, макар и законно. Фатално, но само за държавните лечебни заведения.

Здравният министър: Ще има проверки във всички болници (ВИДЕО)

„Така бавно и полека едно дружество стига до положение да не покрива задълженията си и така ще се появи нова табела – на частната болница - вместо МБАЛ „Христо Ботев”, ще се появи табела на някое от частните заведения, това се опитваме да спрем”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Дадената за пример болница Христо Ботев е във Враца. Държавна. От години на нейната територия работели други две частни лечебни заведения. И двете с милиони печалба, докато държавната била пред фалит. Според разследването договорите са неизгодни и именно затова болницата във Враца е пред фалит. Затова и образували две дела на директорите, сключили тези договори. 

Министри и главният прокурор готвят проверки на болниците

„Битката ще бъде жестока, това е правено години и ние сега решаваме да се справим с тези практики”, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Битката на институциите стигна и до болницата в Ловеч. От години лекарите там протестират, не получават заплати и лечебното заведение е на ръба на оцеляването. Причината, според разследващите отново е в неизгодните договори. 

"Разпоредил съм до 20 декември да се проверят всички 27 области с болнични заведения, в които са сключени над 200 договора за съвместна дейност", заяви здравният министър Кирил Ананиев. 

Медици от „Пирогов” на протест срещу директора

Проблемът пред разследващите ще е чисто законов – директорите на болниците не са длъжностни лица и ще носят само лична отговорност ако се докаже неизгодна сделка.

„Поставя се въпросът въобще допустимо ли е на територията на държавна болница да има друга, макар и с различна дейност, но решаването на този въпрос е компетентността на НС”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Проверките може и да доведат до фалит на болници, които така или иначе са в тежко положение.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.