Промените се правят преди началото на следващата фаза на преговорите за Brexit

Британският премиер Тереза Мей започна да внася промени в правителството си, чиято репутация бе белязана от няколко скандала, предаде Франс прес. Промените се правят преди началото на следващата фаза на преговорите за Brexit. 

По темата

Министрите "тежка категория" в кабинета, които са на първа линия в преговорите между Лондон и Брюксел, запазиха постовете си, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Това са министърът на финансите Филип Хамънд, министърът на външните работи Борис Джонсън, министърът за Брекзит Дейвид Дейвис и министърът на вътрешните работи Амбър Ръд.

Промените обаче започнаха с гаф на торите. Те обявиха в акаунта си в Тwitter, че министърът на транспорта Крис Грейлинг застава начело на Консервативната партия. Впоследствие обаче торите изтриха туита си. В действителност се оказа, че 46-годишният Брандън Луис е назначен за председател на Консервативната партия и за държавен секретар без портфейл в кабинета. Той заменя на висшия партиен пост досегашния председател Патрик Маклохлин. Брандън Луис преди това заемаше поста на държавен секретар по въпросите на имиграцията.

Британският министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншайър пък подаде оставка поради здравословни причини. Тази новина дойде година след падането на правителството в тази британска провинция, която оттогава не успя да сформира нов кабинет. Нов министър за Северна Ирландия все още не е обявен. Днес и утре се очакват нови номинации в кабинета на Мей.

Новото правителство трябва бързо да дефинира позицията си преди следващата фаза на преговорите с Брюксел, която ще започне още този месец. Разговорите ще касаят преходния период, а през март ще бъдат фокусирани и върху бъдещите търговски отношения на Великобритания и ЕС.

Според британски медии Тереза Мей може да създаде нов пост на министър, натоварен с подготовката на Великобритания за евентуална липса на финално споразумение с Брюксел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.