Лондон ще даде допълнително финанси за граничен контрол

Макрон и Мей подписаха договор за контрол на имиграцията между Франция и Великобритания, съобщи Франс прес. Той ще засили сигурността по границата, след настояване на френския президент Еманюел Макрон, загрижен от броя мигранти в Кале, опитващи се да достигнат британския бряг.

Споразумението ще влезе в сила на 1 февруари. 

Великобритания ще даде още 50 милиона евро за граничния контрол в Кале. Средствата ще бъдат изразходвани за строителство по протежение на магистралата на ограждение с дължина 1 км, което да защити насочващите се към пристанището на Кале товарни автомобили от проникване на нелегални имигранти, както и монтирането на камери за видеонаблюдение в пристанищата, както в Кале, така и може би в Дюнкерк.

Макрон и Мей обсъждат проблемите след Brexit (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно френският президент предупреди Великобритания, ако банките от Лондонското сити искат да запазят достъпа си европейските пазари, Кралството ще трябва да дава пари за европейския бюджет и да позволи свободното придвижване, по подобие на Норвегия.

Преди няколко години Париж и Лондон  договориха съвместна отбрана. Сега, наред с евентуалния проблем за споделянето на секретна информация, се появява и този с охраната на границата, която вече ще е външна за Европейския съюз.

"Не съм дошъл тук, за да ви наказвам или да обещавам награди. Но финансовите услуги са част от общия пазар на Европейския съюз. Не може да има изключения за него. Общият пазар, който е една от основите на Съюза, трябва да бъде запазен в неговата цялост”, заяви Макрон.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.