Предприемачите у нас са притеснени от изтичането на кадри

Шенген, Еврозоната и изтичането на мозъци от страната са основните теми на 12-тата среща между бизнеса и правителството. Основната критика към властта е, че не се инвестира достатъчно в образованието. Отговорът на правителството е, че трябва повече време за резултати.

Дончев: Да се дават жилища на специалистите, за да си идват от чужбина

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че „грешният стимул за масовизация” е довел до „пълна девалвация на системата за висше образование”.

Въпреки изтичането на мозъци от страната, около 40 хиляди работещи българи са се върнали в България през последните пет години. Други заминали да учат.

Борисов и Горанов смятат, че България е готова за Еврозоната

Наличието на високообразована работна ръка се определя като един от най-важните фактори за инвеститорите, заяви в изложението си преди него Иван Кръстев, председател на УС на Центъра за либерални стратегии, изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена и член на Европейския съвет за външна политика.

Членството на България в Шенген - все по-далечно

 „При пазар с ниски заплати и ниски данъци квалифицираните работници решават в някакъв момент, че мястото им не е тук и отиват да се реализират в други страни”, обясни той. Според него, 70 % от учениците от елитните математически и езикови гимназии не кандидатстват в българските университети. Той подчерта, че внасянето на работна ръка у нас е политически нереалистично.

80% от отличниците не кандидатстват в българските ВУЗ-ове

За влизането в Еврозоната една от ключовите пречки продължава да е корупцията, въпреки че страната има напредък.

„Ние далеч не държим първото място, колкото пъти ни връщате към темата с корупцията, толкова пъти ще отговаряме, че не сте чели актуална социология. Ако правилата се спазват, корупцията остава само вестникарско внушение”, каза финансовият министър Горанов.

"Моите 25 причини да избера България": Бизнесът в подкрепа на младите българи

Премиерът Борисов също не се поддал на внушения. И при срещата си с швейцарския президент Дорис Лойдхард миналата година, когато тя попитала за корупция, той отговорил с данни за първенството ни в борбата с контрабандата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.