Десетки българи били „ужилени” чрез фалшиви обяви

Обещават ти работа в чужбина, а получаваш нощувка на улицата. Репортерът Вероника Димитрова представя разкази на българи, които искали да се трудят зад граница, но остават без пари дори за билет за връщане в родината.

Според оферта за работа в завод за производство на автомобили в Прага се търсят складови и строителни работници със заплата от около 1300 евро и трудов договор. Работодателите искат по 125 лева за път и 150 евро за документи.

Миролюба Бенатова представя: Как се изкарват пари на гурбет?

Обявата е публикувана в десетки сайтове в интернет. Николай и Борислав от София решават да кандидатстват за работа за електрокаристи. В България не взимали добри пари.

Решили, че са намерили мечтаната работа, двамата решават да заминат за Прага. Жената, представяща се за координатор в завода - Зорница Стоянова, организира пътуването им. Плащат по 125 лева и заминават.

На автогарата в Прага ги посреща българин, за да ги закара до общежитието, в което координаторката е обещала да живеят.

Натоварихме куфарите и тръгнахме. Когато стигнахме, той извади някакви листове, на които пишеше за настаняването, на български, без печат, без нищо. Каза да си напишем трите имена и да се разпишем. След това ни поиска по 150 евро. Каза да изчакаме няколко часа, докато дойде домакинката да ни настани”, разказват потърпевшите.

НОВИ ПРАВИЛА: Сезонните работници в ЕС ще взимат колкото местните

Докато чакат въпросната жена, българите разбират, че са станали жертва на измама. И че не им е осигурена работа. Казва им го наш сънародник, координатор на друга бригада. Седмица по-рано Зорница Стоянова излъгала други 10-има души.

Тя спира да вдига телефона си. Мъжът, който ги закарал до общежитието в Прага - също. А освен без работа, мъжете останали и без подслон. Единият нямал пари дори за обратен билет до България.

На следващия ден близките на Николай му купуват билет. И така мъжът успява да се прибере. Измамените като него и приятелят му се оказват десетки.

Николай и Борислав ще подадат жалби в полицията и в Инспекцията по труда. А от Агенцията по заетостта напомнят, че работа в чужбина се търси само през лицензирани фирми.

Ако българин остане на улицата заради фалшива обява за работа в чужбина, може да се обърне за помощ към посолството ни.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.