По случая са повдигнати обвинения на трима души

Прокуратурата повдигна обвинения на трима души от врачанската болница. Установен е и лекар-фантом. Никой в болницата не го познава. Докато получавал заплата във Враца, работел в Шумен - на 300 километра от града.

БОЛНИЦА КАТО ПРИЮТ? Бездомни пациенти живеят в лечебно заведение

Във врачанската болница е имало отделение по съдова хирургия, но то вече е закрито. От сряда то е и запечатано от прокуратурата. Причината - за да може то да съществува, фиктивно на работа е назначен д-р Халил Мехмедов. Той се намира в Шумен - на повече от 300 километра от Враца, където е работил, но само на хартия.

Според прокуратурата, той не е лекувал във Враца, а персоналът дори не го познава. И все пак е получил над 32 хиляди лева за около две години и половина.

"Факт е обаче, че този човек не е изтеглил нито един лев от тези пари. Очевидно си е давал сметка, че това са пари, които е получил заради счетоводното оформяне и за да се придаде някакъв законен вид на дейността на неговите иначе колеги", поясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. 

Прокуратурата е повдигнала обвинения на други трима души - на настоящия и на бившия директор на болницата, както и на началника на "Съдова хирургия". Пред Темида ще се изправят д-р Румен Цветанов – началник на отделение „Съдова хирургия”, бившият изпълнителен директор на лечебното заведение Светозар Луканов и настоящият шеф Орлин Цветков.

Личните лекари предупредиха за проблем с направленията

На д-р Цветанов съдът определи мярка за неотклонение „Подписка”, на Орлин Цветков  - „Парична гаранция” от 1000 лева, а на Светозар Луканов - „Парична гаранция” в размер на 5000 лева.

Във вторник Районната прокуратура е внесла искане за отстраняване на Цветков от длъжността му на изпълнителен директор на  болницата.

На този фон протестите заради лошото състояние на болницата продължават. Болницата във Враца има над 20 милиона лева дългове.

Репортери: Румяна Попова, Златина Зехирова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.