Те стоят там с месеци, защото няма къде да отидат

Бездомни пациенти живеят в лечебно заведение. Те стоят там с месеци, защото след като приключи лечението им няма къде да отидат. Повечето са без близки и без дом. Лекарите от Университетската болница в Бургас имат морални угризения хората да бъдат изхвърлени на улицата.

Личните лекари предупредиха за проблем с направленията

От средата на декември Клиниката по съдова хирургия се е превърнала в дом за 62-годишния Димитър. Преди да влезе в болницата мъжът е живял в дома за възрастни хора в квартал „Победа”. Озовава се там през ноември миналата година. Опериран е, изписан е, но раните му се възпаляват и през декември отново се връща. Бивш моряк – сега изоставен от всички. Димитър станал проблем за болницата не заради грижите, които трябва да се полагат за него, а заради загубите, които търпи отделението.

Общинските болници заплашиха с нови протести

Друг пациент вече една година е в болницата. Началникът на отделението ходил от институция в институция, за да урежда издаването на документите му.

Според ръководството на болницата причина тези пациенти да стоят месеци, след като клиничната им пътека е изтекла, е недобрата координация между социалните служби.

УСЛОЖНЕНИЕ ОТ ГРИПА: Болниците в Пловдив и Пазарджик - препълнени

Дори пациент да бъде настанен в дом се оказва, че няма кой да ги закара дотам. Неведнъж се случвало лекарите да возят пациентите до социални домове с личните си автомобили.

„За миналата година болницата е инвестирала в такива пациенти 250 000 лева. С тези пари можехме да купим техника”, коментира в „Здравей, България” зам.-директорът на здравното заведение д-р Светлозар Георгиев.

Решават дали да бъде приватизирана общинската болница в Нова Загора

От регионалната дирекция „Социално подпомагане” обясниха, че през месец ноември два пъти са заплащали диагностиката и лечението на Димитър. Очаква се той да бъде настанен в Дома за възрастни хора в Горица, ако бъде освободено място.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.