Повечето пациенти са получили пневмонии вследствие на вирусната инфекция

Усложненията от грипа препълниха болниците. В Пловдив и Пазарджик, например, не досигат легла и се налага да търсят допълнителни. Пикът на грипната епидемия все още не е отминал. За сериозни усложнения предупреждават лекарите. Болниците в Пазарджик и Пловдив са препълнени с пациенти, получили пневмонии вследствие на вирусната инфекция.

Между 10 и 12 деца на ден постъпват в пазарджишката болница с усложнения от грипа. Най-уязвими са тези между 1-5 годишна възраст. Най-честите усложнения от грипа при децата са бронхити, ларингити и пневмонии, предупреждават лекарите.

ГРИПНА ВЪЛНА: Пикът на епидемията се чака тази седмица

„Изкара грипа, но не успя да се доизлекува детето. Сега сме с двустранна пневомния. Заразяването - имаме батко, който ходи на градина и най-вероятно е станало от него”, разказва Галина Дъбова.

Усложненията от грипа се оказват и рискови за хората над 50-годишна възраст, защото отключват съпътстващи заболявания, които могат да доведат до фатален край.

Половин България – в ръцете на грипа

„Аз реших, че съм се излекувала и тръгнах на работа, защото наистина се чувствах, че съм по-добре, докато преди пет дни пак се почувствах много зле. Направиха ми снимка и се оказа, че имам двустранна бронхопневмония”, разказва Екатерина Илова, пациентка от град Белово.

„Има 120 човека в момента, от които 80 от тях са с пневмонии. Това значи повече от 60-70% от болните, които лежат в момента са с възпалителни процеси на белите дробове. Тогава, когато се появят на фона на лечение на вирусна инфекция, се появят болки в гърдите, кашлица и отделяне на секрет, това вече говори за наслояване на една бактериална инфекция след вирусите”, обяснява д-р Георги Станчев, началник отделение“Вътрешни болести“ МБАЛ-Пазарджик.

Грипът в САЩ отне живота на 37 деца

Неправилното самолечение е една от причините да попаднем в болницата.

„Антибиотиците лекуват бактериите, а не вирусите. При типичен грип антибиотиците не помагат”, категоричен е д-р Георги Цигаровски, семеен лекар в Пловдив.

И двете детски отделения и двете вътрешни в Пазарджишката болница са препълнени. Въпреки липсата на легла пациенти не се връщат. По време на епидемията всички болница са длъжни да оставят резервни легла за спешни случаи. Специалистите препоръчват в никакъв случай да не прибягваме до самолечение, а да потърсим навреме лекарска помощ, за да не получим усложнения от грипа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.