Брюксел представи писмено позицията си в преговоритe

Скандал между Лондон и Европейската комисия заради Brexit. Брюксел представи писмено позицията си в преговорите. Предложението на Комисията за границата между Ирландия и Северна Ирландия обаче разгневи Лондон.

Остров Ирландия е поделен между държавата Ирландия, която е член на Евросъюза, и Северна Ирландия, която е автономна британска територия. 

КЛЮЧОВА СРЕЩА В БРЮКСЕЛ: Колко ще плаща България след Brexit?

Брюксел предлага Северна Ирландия да остане в митническия съюз след Brexit, което съответно ще доведе до проверки между Великобритания и Северна Ирландия. Това разгневи премиера Тереза Мей и тя заяви, че идеята нарушава конституционната цялост на Обединеното кралство.

Планът на Брюксел предвижда след Brexit територията на Северна Ирландия да бъде смятана за част от митническата територия на Евросъюза.

Среща на върха: Европейските лидери обсъждат бъдещето на съюза

Ако документът бъде приет, стоките, които идват от останалата част от Обединеното кралство, ще бъдат проверявани, а законодателството на единния пазар ще се прилага. Според Брюксел това е начинът да се гарантира, че Северна Ирландия ще остане тясно свързана със законите в Република Ирландия. А те са от значение за търговията между Севера и Юга.

"Външният министър и аз сме абсолютно ангажирани с това, да не допуснем твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия. Това е позицията на британското правителство, това е позицията на партиите в Северна Ирландия. Това е позицията на ирландското правителство", категоричен беше премиерът Тереза Мей. 

Лондон иска по-дълъг преходен период след Brexit

Брюксел настоява след Brexit хората, пристигнали в Обединеното кралство до края на 2020 година, да имат същите права като онези, дошли до фактическото излизане на Лондон от Евросъюза през март 2019-а.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК