Това обеща председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на лидерите от региона

Един милиард евро за инфраструктурни проекти на Балканите обеща председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на лидерите от региона. А до края на годината започва строителството на интерконекторната връзка между България и Гърция, която да гарантира енергийната ни сигурност.

Работата по изграждането на интерконектора трябва да започне колкото е възможно по-бързо, за да може да се върви към газова независимост на доставките, особено на територията на Балканите.

Лидерите се споразумяха, че най-сериозните приоритети и предизвикателства към нашите държави ще бъдат на първо място изграждането на транспортните коридори 10, 8 и 4, както и борбата с бежанската криза, защото най-сериозен бил натискът към България, Гърция и Италия. Въпреки това премиерът Борисов заяви, че през последната една година България се справя повече от перфектно и натискът към нашите външни граници е буквално 0%. Разбира се, и в днешната срещша важен аспект беше темата за Западните Балкани.

Борисов: Западните Балкани трябва да извървят голям път

„Огромни пари ще се налеят в Балканите. Жан-Клод Юнкер каза, че 1 млрд. евро за подготовката на тези проекти са готови като грандове да дадат. Това си е нашата Европа и ние трябва да си я изградим. Тук е мястото да кажа, че се надявам с гръцкото правителство до края на тази година да започнем строителството, защото търговете за тръбите вече вървят на интерконектора България – Александруполис”, коментира българският премиер Бойко Борисов.

„Нашият регион се намира до огнище на нестабилност. Ето защо трябва да работим заедно. Трябва да работим срещу популизма и ксенофобията”, заяви европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Лидерите бяха напълно категорични, че залагат сериозни надежди на срещата, която ще се проведе през май в България, на която ще присъства и турският президент Реджеп Ердоган. И още: премиерът Бойко Борисов заяви, че темата за Западните Балкани трябва да продългжи и след края на Българското председателство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.