Според бившия здравен министър виновните трябва да бъдат наказани „тежко и шумно”

Незаконните схеми в лечебните заведения не са чак токова сложни и хората, които ги правят не са чак толкова умни, за да не може един читав прокурор да ги разкрие”. Това каза в ефира на „Здравей, България” бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Той обаче призна, че е скептичен относно резултатите от започнатите от държавното обвинение проверки. В петък бе обявено, че такива ще се извършат в „Пирогов”, болниците в Попово, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали и Университетската в Бургас.

Прокуратурата разследва „Пирогов” и още 6 болници за безстопанственост

Виновните за незаконните дейности в лечебните заведения трябва да бъдат наказани шумно и тежко, за да покаже нашето общество, че има нетърпимост към тези неща”, каза още д-р Ненков.

Той коментира и разкритията на прокуратурата за договори, сключвани между държавни или общински болници с частни, въпреки че осъществяват една и съща дейност.

Това е все едно у вас да дойде да живее някой, когото да храните, да му купувате и тоалетната хартия дори и той да ви плаща наем от 1.50 лева”, каза ексминистърът.

Здравният министър: Няма болници в състояние на фалит

Той е категоричен, че тази незаконна дейност е извършвана с разрешението от някой министър.

Има един феномен в системата на здравеопазването: когато дойде някой нов министър, той има усещането, че това е началото на МЗ. Не знам как може да се излекува това”, коментира д-р Ненков.

Колкото и да се величаем в този край на света, ние сме си едни селяни и всеки познава някого си. Когато започне да ми изстива мястото, аз си казвам: „Ще се обадя на батко, свако, шуранайка. Той или тя ще намери друг, който да се обади на директор на болница и ще му каже да ми направи една лабораторийка, макар че не ставам за нищо”, заключи бившият здравен министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.